Al. I. Cuza University of Iasi

Faculty of Mathematics


Geometrie euclidiana: an I

 

Cultura este ceea ce iti ramine dupa ce ai uitat totul.


My Home page in Iasi
 
Dragi studenti,

Se apropie sesiunea ...  

Va doresc spor la invatat si mult succes la toate examenele!!

 

Dragi studenti,

Bine v-ati "intors" din vacanta; sper ca ati petrecut cu bine sarbatorile, ca sunteti sanatosi, ca aveti multa (suficienta) energie si ca (inca mai) aveti rabdare. Probabil  vom fi nevoiti sa avem examen online, asa ca vom incerca (si poate vom si reusi) sa stabilim, mai intai, examenul partial. In orice caz, pentru temele care urmeaza sa mi le trimiteti, va rog sa folositi adresa de e-mail: 

 geometrie2020_uaic@yahoo.com 

Alte detalii vor fi anuntate pe aceasta pagina dupa ce vom avea o discutie pe aceasta tema miercuri 29 aprilie 2020, la curs.

Dragi studenti,

Asa cum va spuneam in primele ore de curs (face-to-face), materialul de baza pe care il folosim este cursul pe care doamna profesoara Oana Constantinescu il are deja postat pe pagina sa web:

https://www.math.uaic.ro/~oanacon/GE/

In ceea ce priveste partea de seminar, vom folosi atat materialele pe care d-na profesoara Oana Constantinescu le are pe pagina sa sau pe care le posteaza pe forum, cat si alte exercitii pe care le veti gasi pe aceasta pagina.

Vom comunica in perioada urmatoare online. Voi posta pe aceasta pagina informatii despre curs (pe de o parte) si liste cu exercitii (rezolvate, precum si propuse spre rezolvare) pentru seminar (pe de alta parte).

De asemenea, astept intrebari/comentarii/neclaritati la adresa de e-mail munteanu@uaic.ro

Va voi raspunde la intrebari tot aici (fara a face public autorul intrebarii, ci doar intrebarea).

Cu siguranta aceasta modalitate de comunicare nu este cea mai eficienta, insa trebuie sa incercam sa ne adaptam si sa depasim impreuna momentul acesta.

Succes si multa sanatate tuturor!

M.

DETALII CURS / SEMINAR

 

27 mai 2020:

Curs:  Cuadrice (notiuni introductive; reprezentari pe ecuatii reduse, continuare)   paraboloidul eliptic, paraboloidul hiperbolic, cilindri, conul patratic; alte cuadrice degenerate

Seminar: Reprezentari de conice (pe ecuatii generale)

20 mai 2020   

Curs:  Cuadrice (notiuni introductive; reprezentari pe ecuatii reduse): elipsoidul, hiperboloidul cu o panza, hiperboloidul cu doua panze, . . . 

Seminar: Reprezentari de conice (pe ecuatii generale)

13 mai 2020: 

Curs:  Conice pe ecuatii generale (teorema de clasificare)

Seminar: Hiperbola si parabola (pe ecuatii reduse) (actualizat 18 mai 2020)

6 mai 2020: 

Curs:  Conice pe ecuatii reduse (elipsa, hiperbola, parabola)

Seminar: Elipsa (pe ecuatii reduse)

29 aprilie 2020: 

Curs:  Conice pe ecuatii reduse (elipsa, hiperbola, parabola)

Seminar: Sfera: probleme de intersectii si tangenta

15 aprilie 2020: 

Curs: Hipersfera (curs 6) continuare ; Conice: Introducere

Seminar: Cercul: probleme de intersectii si tangenta

8 aprilie 2020: 

Curs: Hipersfera (curs 6)

Seminar: Recapitulare dreapta, plan, intersectii, izometrii ale planului si spatiului

1 aprilie 2020: 

Curs:
     Clasificarea izometriilor spatiului (curs 5, sectiunea 4)
     Recapitulare partea I

Seminar: Izometriile spatiului (versiunea 8 aprilie 2020: aici)

25 martie 2020: 

Curs:
     Grupul izometriilor unui spatiu afin euclidian. (curs 4, sectiunea 4)
     Clasificarea izometriilor planului (curs 5, sectiunile 1-3)

Seminar: Izometriile planului (versiunea 8 aprilie 2020: aici)

18 martie 2020: 

Curs:
     Distanta dintre doua subspatii afine euclidiene (distanta de la un punct la un subspatiu, distanta dintre doua subspatii). (curs 3, sectiunea 2)
     Izometriile unui spatiu afin euclidian. (curs 4, sectiunile 1-3)

Seminar: Unghiuri; distante (fisierul final aici)

=====================================================

Note de seminar: dr. Georgeta Cretu :

  S1, S2, S3, S4, S5, S6, S7, S8, S9, S10, S11, S12, S13, S14

Puteti (si va sfatuiesc) sa o contactati (de ex. pentru teme) la adresa de e-mail:  cretuggeorgeta@gmail.com

 

 

Consultatii:
  luni, marti, miercuri 13.00 - 14.00
  (stabilite prin e-mail: munteanu@uaic.ro)

Observatii, intrebari si raspunsuri:

ANUNTURI:
INFO: Examenul restanta (scris si oral) este programat marti, 23 iunie 2020: proba scrisa, folosing platforma facultatii, la ora 9; proba orala, folosind Zoom Meeting la ora 12:30. Pentru acest examen este nevoie de programare!! la secretariat si la titularul de curs munteanu@uaic.ro unde comunicati nume, grupa si nr matricol pentru inregistrare. Alte detalii vor fi comunicate ulterior.

INFO: Calculul notei: La prima parte (partial) se primeste o nota n1. La partea a doua se primeste o nota n2. Nota finala este media aritmetica a acestor doua note, (n1+n2)/2 la care se adauga bonusul. Intrucat partea a doua este compusa din trei verificari, n2 se calculeaza astfel: 40% examen scris cerc-sfera (v1), 20% examen oral conice pe ecuatii reduse (v2), 40% examen scris conice pe ecuatii generale (v3).  

INFO: A treia verificare din partea a doua a examenului, care cuprinde probleme de conice pe ecuatii generale, se va desfasura scris, in data de 12 iunie 2020, ora 9:00, folosind platforma dedicata examenelor de pe pagina facultatii. Studentii sunt rugati sa incarce solutiile pe platforma. In situatii exceptionale puteti trimite solutiile la cele doua adrese de email, in maxim 10 minute de la expirarea timpului. In acest sens, pastrati dovada orei de trimitere.

INFO: A doua verificare din partea a doua a examenului, care cuprinde probleme de conice pe ecuatii reduse, se va desfasura oral, la data si ora anuntata fiecarei grupe.  Vom folosi platforma Zoom meeting, link-ul de la curs. Lista de subiecte se gaseste aici iar programarea studentilor o voi anunta in timp util aici.

INFO: Lista problemelor CERC-SFERA; este prezentata doar o posibila varianta de rezolvare . . .

INFO: Urmeaza prima verificare din partea a doua a examenului, care cuprinde probleme de cerc si sfera. Examenul va fi de 45 minute cca, se va desfasura la data si ora anuntata fiecarei grupe, la seminar. Vom folosi platforma dedicata examenelor de pe pagina facultatii. Va rog sa cititi (si apoi sa le respectati) cu atentie toate instructiunile afisate acolo la rubrica DETALII. https://www.math.uaic.ro/edu/ 

Va rog NU faceti arhive rar. Incercati sa incarcati fisiere (max 2M) pe platforma; in situatii exceptionale se accepta trimiterea solutiilor pe cele doua adrese de email, in format pdf (grupa-nume.pdf) in max 15 minute de la incheierea timpului regulamentar, cu pastrarea dovezii de trimitere. 

INFO: Subiectele de examen - partea I                   Solutii - lista lunga

INFO: Vineri, 8 mai 2020, ora 12.00 ne intalnim pe Zoom pentru prima parte a examenului de Geometrie euclidiana. Veti primi subiectele, le veti rezolva si redacta cat mai clar, dupa care veti trimite rezolvarile prin e-mail in maxim 120 minute dupa primirea subiectelor (probabil va fi ora 14:20). 

INFO: Aici gasiti materia de examen. Examenul va fi online, se va desfasura in doua etape (numite partea 1 si partea 2) si veti primi note la fiecare (n1, respectiv n2). Vor fi doar probleme, pe care va trebui sa le redactati intr-un interval de timp pe care vi-l anunt la momentul respectiv. Solutiile le trimiteti prin e-mail     geometrie2020_uaic@yahoo.com si cretuggeorgeta@gmail.com .                     Va rog sa redactati clar, sa scrieti cu negru sau albastru pe alb (daca se poate), sa scanati sau sa faceti poza si sa trimiteti in timpul mentionat. Nu voi tine cont de mesajele trimise dupa ora anuntata; prin urmare, va rog de asemenea sa faceti poza sau print screen din care sa reiasa ora trimiterii (in sent messages). Nota finala este (n1+n2)/2 la care se adauga bonusul din teme. De asemenea, pot solicita si examen oral, online (cu audio si video), acolo unde sunt neclaritati in teza, suspiciuni, etc. Succes.

 

O. Am postat o lista cu exercitii care implica sfera; de asemenea, lista cu probleme despre cerc a fost actualizata; ne intalnim marti 28 aprilie 2020 pe Zoom Meeting sa discutam si miercuri 29 aprilie 2020 la curs si ROSE.

O. Am postat o lista cu exercitii care implica cercul; ne intalnim marti 14 aprilie 2020 pe Zoom Meeting sa le discutam. Fisierul va fi actualizat cu alte probleme cat si cu solutii.

O. A fost actualizata lista cu exercitii; incercati sa le rezolvati, urmand ca marti 7 aprilie 2020 sa le discutam la seminar, dupa care voi posta fisierul cu solutii.

Marti, 7 aprilie 2020, vom face seminariile pe Zoom incepand cu ora 14:00. Miercuri, 8 aprilie 2020, vom discuta pe Zoom, incepand cu ora 10:00, despre hipersfera. Asadar, incepem partea a doua a cursului de geometrie euclidiana, anume vom studia "obiecte geometrice" generate de polinoame de gradul al doilea. 

Miercuri, 1 aprilie 2020, vom discuta pe Zoom, incepand cu ora 10:00 despre izometrii. Dupa amiaza, va dau intalnire la ora 14:00 pentru ROSE (doua sesiuni).

O. Fisierul pentru seminarul din saptamana 23-27 martie 2020 a fost actualizat.

Marti 31 martie 2020, vom face seminariile pe Zoom; o sesiune incepand cu ora 14:00  si o a doua sesiune incepand cu ora 17:00.

Miercuri 24 martie 2020, va propun sa ne intalnim in doua sesiuni pe Zoom: 14:15-15:00 si 15:15-16:00. Nu conteaza cine si de la ce grupe sunteti cand va conectati. Va trimit in cursul diminetii de maine link-ul. Asadar, astept intrebari pe e-mail (in timp util) la care voi incerca sa va raspund live.

O. Pentru exercitii suplimentare (teme) va rog sa folositi si exercitiile puse la dispozitie de d-na profesoara Oana Constantinescu (le gasiti si pe pagina sa si pe forum) cat si exercitiile pregatite de dr. Georgeta Cretu (le gasiti pe aceasta pagina).

Rugaminte: Va rog sa trimiteti doar 1-2 probleme din cele propuse spre rezolvare si incercati ca dimensiunile fisierelor sa fie cat se poate de mici; de exemplu o rezolutie mai mica la poze, eventual alb-negru. Riscam altfel sa blocam casuta de e-mail. Din pacate nu voi raspunde tuturor ca am primit problemele, de aceea va rog sa pastrati mesajele pe care le trimiteti si/sau foile pe care ati scris.

O. Fisierul pentru seminarul din saptamana 16-20 martie 2020 a fost actualizat.

I: Problemele propuse ca lucru individual sunt obligatorii?
R: Nu. Se recomanda totusi, pentru activitatea de seminar, rezolvarea lor. Una (maxim doua) dintre ele pot fi trimise (jpg, pdf) spre evaluare titularului de curs/seminar. Se recomanda de asemenea respectarea termenului propus. Puteti folosi (pentru exercitii suplimentare) si notele de seminar ale d-nei profesoare Oana Constantinescu postate pe pagina sa web.

I: Cand putem pune intrebari?
R: Intrebari din curs/seminar puteti adresa oricand pe parcursul saptamanii respective. Pot exista si exceptii. Observatii si comentarii (de matematica sau de scriere) asupra notelor de curs/seminar puteti face oricand.